Egy darab videojáték-történelem Budapesten

A kiállítás több mint 120 játékkal mutatja be a műfaj történetét, az összes programmal a korhű szerkezeteken lehet majd játszani.

Október 19-én nyit a Vam Design Centerben a Game On című interaktív kiállítás. A videojátékok történetét a kezdetektől napjainkig áttekintő vándortárlatot 10 éve állította össze a londoni Barbican Center; azóta 27 országban járt már, az anyag minden állomáshelyen módosul.

A mintegy ezer négyzetméter alapterületű kiállításon olyan játékokkal játszhatnak a látogatók, mint a Space Invaders, a Mario Bros., a Tetris, a Super Brakeout, a Prince of Persia vagy a Star Wars. Minden program a bemutatásakor használatos szerkezeteken fut, így a Vam Design Center tereiben többek között Commodore 64, Atari és ZX Spectrum gépek, korai videojátékok és konzolok várják a közönséget.

Igyekeznek felhívni a figyelmet a videojátékok történetének magyar vonatkozásaira is, hiszen a nyolcvanas évektől sok játékszoftverben van magyar munka, amiről a közönség gyakran nem is tud. A kiállításban lehetőség lesz iskolai tanórák megtartására, és a Vam Design Center több kísérőprogrammal készül. Lesz például Mamamegőrző, ahol a videojátékok iránt nem érdeklődő édesanyák köthetik le magukat, de a tárlat hangsúlyosan meg kívánja szólítani a családok nő tagjait is.

A 2013. január 8-áig látható kiállítás finisszázsa kapcsán rendezik meg a Mobilvíkend elnevezésű programot, amelynek keretében fiatal számítástechnikusok és civilek dolgozhatnak ki és juttathatnak fejlesztésre alkalmas állapotba egy játéktervet, ha sikerrel járnak, piaci termék lesz belőle.

Forrás: MTI