Több mint százan lépnek fel a bonyhádi országos népzenei találkozón

Több mint száz hangszeres és énekes szólista, zenekar lép színpadra a hétvégén a XV. Országos Népzenei Találkozón Bonyhádon, az esemény programjában a Dűvő zenekar koncertje és táncház is szerepel.

A szombat délelőtt a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban kezdődő kétnapos találkozó résztvevői ifjúsági és felnőtt kategóriában összesen 132, többségében énekes produkciót adnak elő – mondta az MTI-nek Prikk Orsolya, a rendezvény szervezője.

A programban többek közt dunántúli – somogyi, zalai -, alföldi, felvidéki, kalotaszegi, ördöngösfüzesi népdalok, népzenei darabok szerepelnek – tette hozzá.

A legjobb amatőr előadók nívódíjat kapnak a zsűri – Fábián Éva, Eredics Gábor, Mohácsy Albert, Dévai János és Balogh Kálmán – értékelése alapján.

A találkozón hagyományosan autentikus népzenét játszó amatőr népzenészeknek adnak bemutatkozási lehetőséget, az eseményen főleg népzenei tagozatos zeneiskolák növendékei jelennek meg, de önszorgalomból tanuló fiatal felnőttek is vannak a jelentkezők között. A bonyhádi rendezvény népszerűségét mutatja, hogy az előző találkozóhoz képest, amikor 90 produkciót mutattak be, nőtt a fellépők száma.

A bonyhádi népzenei találkozót 1985 óta kétévente rendezik meg, az itt megjelent előadók közül többen – a Csík zenekar, Agócs Gergely – később népszerű hivatásos népzenészekké váltak – mondta a szervező.

Forrás: MTI