Takáts Márton retrospektív kiállítása a Forrás Galériában

Takáts Márton festő-grafikusművész harminc festményt, monotípiát és akvarellt mutat be személyes, részben autobiografikus témájú kiállításán péntektől a Forrás Galériában Budapesten.

A művész az MTI-nek elmondta: a Tűnő idő nyomában című önéletrajzi jellegű kiállításon negyven év távlatából életének fontos állomásaira tekint vissza. Életének és munkásságának meghatározó pillanatait, felnőtté válásának fontos momentumait tárja a közönség elé.

Alkotásain budapesti és párizsi kávéházakat, római utcarészleteket és enteriőröket is megörökített.

Gyerekkorában, a kommunizmus idején szüleivel gyakran utaztak Párizsba a család disszidens barátaihoz, anyja ékszerész barátnője az egyik képen szereplő párizsi magasmetró környékén lakott. „Abból a szempontból is autobiografikus a kiállításom, hogy olyan környékeket festek meg, ahol gyakran megfordultam, és a városrészletek képei szinte belém ivódtak” – tette hozzá.

Felnőtt fejjel megkereste a Párizsban alkotó Csernus Tibor (1927-2007) Munkácsy-díjas festőművészt, aki az újraértelmezett hagyományos festészet egyik kiemelkedő képviselője.

„A mai fiatal művészek már több lábon próbálnak megállni, több mindent próbálnak ki, és nincs meg bennük az a hit a képzőművészet iránt, mint ami Csernus generációjában megvolt – nekem ő egy korszak idolja” – hangsúlyozta. Megfestette kedvenc párizsi kávéházait, ahova ottani tartózkodása során szeretett beülni és elidőzni.

A szüleihez Pilisborosjenőre vezető alkonyati autóút is a visszaemlékezés egyik állomása. Budapestről pedig azokat az éjszakai szórakozóhelyeket örökítette meg, ahol rendszeresen megfordul. A Mika Tivadar mulatót, a Castro Bisztrót, de látható lesz egy éjszakai látkép a Deák térről, Hazafelé a Mikából címmel.

Rómában 2010-ben a helyszínen készített akvarelleket és szénrajzokat. Megörökítette a spanyol lépcső tetején elhelyezkedő Piazza della Trinita dei Montit és a Testaccio negyed sajátos építészeti karakterereit is.

„Rómában kerültem a múzeumokat és a városban fellelhető antik kultúra nyomait, inkább horgászszékemmel, akvarelltömbömmel jártam a várost, és témákat kerestem” – magyarázta.

Szülei közös műhelyéről és Csernusról nyáron egy eszéki nemzetközi művésztelepen készített monotípiákat.

Pár éve ismerte meg személyesen az olasz Alessandro Papetti festőművészt, akinek albumait már évek óta gyűjti. „Azt, hogy grafikusból festővé váltam, részben neki köszönhetem. Sikerült vele személyesen is megismerkednem, és két napot vendégeskedtem nála Milánóban. A lakása annyira szép volt, hogy három enteriőr olajképet is festettem róla” – hangsúlyozta.

Szólt arról, hogy a most felvonultatott alkotások csak részei annak a sorozatnak, amellyel a jövőben szeretne foglalkozni.

Takáts Márton 1995-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán, mestere König Róbert grafikusművész volt. Magyarországon és külföldön 1994 óta szerepel grafikáival. Akvarelljein, olajfestményein és szénrajzain úti élményeket, városképeket és enteriőröket örökít meg.

A kiállítás október október 31-ig tekinthető meg. (www.forrasgaleria.hu)

Forrás: MTI