OktóberPest: argentintangó-fesztivál kezdődik Budapesten

Tangóelőadásokkal, táncestekkel, filmvetítésekkel, sőt látássérült embereknek szervezett oktatással próbálja közelebb hozni és megismertetni az érdeklődőkkel az argentin tangó világát az OktóberPest fesztivál október 11. és 14. között.

Külföldi és magyarországi művészek segítségével mutatja be a tangó szépségét a nagyközönségnek a fesztivál, amelyen számos ingyenes programon van lehetőség elsajátítani az argentin tánc alapjait.

A tangóórák már csütörtökön elkezdődnek, este pedig táncestet, azaz milongát tartanak az A38 hajón. Pénteken az argentin tangóról és a tangó őshazájáról szóló filmeket vetítenek és a tánchoz kapcsolódó fórumbeszélgetést rendeznek az Operaházban. Délután öt illetve hat órától a teljesen kezdő érdeklődők számára ingyenes oktatást tartanak hazai és külföldi táncosok irányítása mellett, az estét pedig tangós divatbemutató és természetesen újabb milonga zárja.

A szombati napon megrendezik a Tangó de Salón táncversenyt, vasárnap pedig egyedülálló program keretében a látássérültek a Láthatatlangó elnevezésű oktatáson sajátíthatják el az argentin tánc alapjait. Miklósik Márta, az Argentin Tangó Táncszínház Közhasznú Egyesület képviseletében az MTI-nek elmondta, igyekeznek mindenkinek személyesen megmutatni a lépéseket, mozdulatokat, fordulatokat.

A fesztivál célja, hogy mindenki számára elérhetővé és megközelíthetővé tegyék ezt a rendkívüli táncot, ezért sok program ingyenes – a részletek megtalálhatók a www.budaitango.hu internetes oldalon. A fővárosi milongáknak általában 200-300 aktív résztvevője van, de egy-egy nagyobb showműsor közönsége akár elérheti a több mint ezer főt is. Ez a tánc mindenkit képes elvarázsolni, nemcsak azt, aki táncolja, hanem azt is, aki csak megnéz egy előadást – fejtette ki Miklósik Márta.

A tangófesztivált nagyszabású showműsor zárja vasárnap este a Hagyományok Házában. Az előadáson nemzetközi hírű mesterek, argentin, venezuelai, olasz, görög és magyar táncosok mutatják be a tangó mai arcát, lehetőségeit, stílusait.

Forrás: MTI