Bajári Levente két főszerepben – Karamazov testvérek az Operaházban

A Magyar Nemzeti Balett társulata szerdától hat alkalommal ismét játssza a Karamazov testvérek című táncdrámát a Magyar Állami Operaházban.

A Magyar Nemzeti Balett társulata szerdától hat alkalommal ismét játssza a Karamazov testvérek című táncdrámát a Magyar Állami Operaházban. Különlegessége a sorozatnak, hogy Bajári Levente első magántáncos az első két előadáson Dmitrijt, az utolsó kettőn viszont Ivánt alakítja.

Az Eifman-széria utolsó két előadása szinte teljesen új szereplőgárdát vonultat fel. Alekszej szerepében Jellinek György, Grusenyka megformálójaként Süveges Nóra lép színre – közölte az MTI-vel Várkonyi Judit, a dalszínház sajtófőnöke. Bajári Levente úgy fogalmazott a próbákon, hogy az orosz koreográfus, Borisz Eifman mindenki számára világosan közelíti meg a drámai történetet, amelyben az eltérő jellemeket a mozgás eszközeivel tökéletesen ábrázolja, véleménye szerint ennek köszönhető a darab sikere.

A 2009-es bemutató előtt kemény fizikai munkával három hónap alatt készült fel a premierre a társulat. „Az első impulzusaim alapján azt hittem, nem leszek képes Dmitrij szerepét eltáncolni, cirkuszi mutatványnak tűnt a feladat. Van egy komoly jelenetem az asztallal, majd kötélen húznak fel a magasba és kifeszítenek. Utóbbi nemcsak kifogástalan összmunkát igényel, de még a műszaknak is felelősség a színfalak mögött” – idézte fel a kezdeteket Bajári Levente.

Dmitrij megformálása után Iván szerepe nagy kihívás a művész számára. „Két előadáson a megszokott vad karaktert játszom, majd a filozofikus alkatú, gondolkodó Ivánt, aki a darab végére saját lelkiismerete miatt megroppan, tolószékbe kerül. Mindkét szerep mentális ráhangolódást igényel. Dmitrijként túl kell lépnem önmagamon amikor őt játszom, szó szerint feladom a személyiségemet. Iván személyét megformálni viszont azért okozott számomra nehézséget, mert sok közös részben szerepel Dmitrijjel, aki eddig szintén én voltam, ezért át kellett állítanom az agyamat” – részletezte a táncos.

Bajári Levente megszokott szerepét szerdán és csütörtökön alakítja a darabban újonnan beálló partnereivel, Iván szerepében pedig 20-án és 21-én látható.

Solymosi Tamás megbízott balettigazgató az új szereposztással személyes lehetőséget kínál: Jellinek György első nagy szerepét kapta meg a modern koreográfiában, Süveges Nórának, aki gyermekszülés után tér vissza a színpadra, méltó újraindulás ez a feladat – olvasható a közleményben.

MTI fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI