Vígszínház – Spiró György – Príma környék – Bemutató: 2012. október 12.

Mindig várakozással teli esemény a színházi életben egy új Spiró-dráma ősbemutatója. Különösen most, amikor hosszú évek óta nem jelentkezett új darabbal.

A Príma környék egy vidéki öregek otthonában játszódik, melynek Édes otthon a bizalomgerjesztő neve. De Spiró György soha nem hazudtolja meg önmagát, mindig meglepetéseket tartogat, mert ezúttal se a kedves vagy nehéz sorsú öregekről ír, hanem azok legközelebbi hozzátartozóiról, akik hosszú idő után most látogatják meg szeretteiket újra. A darab tehát egy egyszerű, hétköznapi látogatás története lenne, de a háttérben különös, titokzatos események zajlanak a vadászterület közepén fekvő otthonban.
Spiró keserű komédiája metsző pontossággal és pengeéles humorral ábrázolja szereplőinek kisszerű életét, hazugságait, önigazolási kísérleteit.

Spiró Györgyöt, az egyik legfontosabb kortárs magyar drámaírót szoros kapcsolat fűzi a Vígszínházhoz. Első vígszínházi bemutatója, a Másik János zeneszerzővel közösen jegyzett Ahogy tesszük az 1989-es év nagy szakmai sikere volt, Kútvölgyi Erzsébettel és Hegedűs D. Gézával a főszerepben, Marton László rendezésében. 1996-ban a Dobardan című darabját Horvai István rendezte a Házi Színpadon. Ennek főbb szerepeiben Börcsök Enikőt és Venczel Verát láthattuk. Az Elsötétítésnek Marton László rendezésében Hegyi Barbarával, Hegedűs D. Gézával és Lukács Sándorral a főszerepben 2002-ben a Pesti Színházban volt az ősbemutatója, melyet szintén nagy szakmai- és közönségsiker övezett.

Spiró György a 2000-es évek elején Radnóti Zsuzsa dramaturggal közösen drámaíró-iskolát vezetett a Vígszínházban, melynek hallgatói közül azóta többen gyakorló drámaírók, dramaturgok lettek, és úgy emlékeznek vissza a kurzusra, mint az első és alapvetően meghatározó élményre, amely elindította őket a színházi pályán.

Spiró György – Príma környék

komédia

Bemutató: 2012. október 12., péntek, 19:00 óra. Helyszín: Pesti Színház.

Rendező: MARTON LÁSZLÓ

Szereposztás:

Sunyi bá – Hegedűs D. Géza, Jolika – Herczeg Adrienn,

Férj – Csöre Gábor, Feleség: Járó Zsuzsa,

Nő – Börcsök Enikő, Anya – Igó Éva,

Lány – Péter Kata, Öreg – Keres Emil,

Három nő (törökök, öregasszonyok) – Gilicze Márta, Varga Klári, Horváth Veronika,

Három férfi (hajtók, törökök, öregek) Gere Dénes Ákos, Lázár Balázs, Kocsó Gábor,

Továbbá: Bálint Mária, Bodó Györgyi, Szatmári Liza, Szécsi Vilma

Díszlet: Khell Csörsz, Jelmez: Lisztopád Krisztina,
Dramaturg: Radnóti Zsuzsa, Súgó: Zsolnay Andrea,
Ügyelő: Röthler Balázs,
A rendező munkatársa: Várnai Ildikó

www.vigszinhaz.hu