Megjelent a MúzeumCafé 31. száma

Mexikótól Nagy-Britannián át a Balatonig, Amszterdamtól Szlovákián át Szentesig kalauzolja el ezúttal a lap az olvasókat, miközben szó esik ókori varázsgemmákról és pannóniai bogarakról, 3D-s régészeti rekonstrukciókról és százéves múzeumról, valamint a Szépművészeti idén őszi sztárkiállításáról és az azt létrehozó folyamatos hétköznapi múzeumi munkáról is. Az illusztrációk között pedig ismét akad néhány igazi különlegesség…

A lapot indító szokásos színes-képes hírösszeállítás, kiállítás-, weboldal- és könyvajánlók után először Közép-Amerikába vezet el a MúzeumCafé most megjelent legújabb, 31. száma: a Múzeumguide rovatban Mexikó kiállítási intézményeinek izgalmas történetével és sokszínű jelenével ismerkedhetünk meg egy az országban élő szerző jóvoltából. A Disputában Fejős Zoltán, a Néprajzi Múzeum, illetve Cseri Miklós, a szentendrei Skanzen főigazgatói, valamint Magyari Márta, a debreceni múzeum Néprajzi Gyűjteményének vezetője és Keszeg Anna, a kolozsvári egyetem tanára fejti ki a véleményét arról, hogy szerintük milyennek kellene lenniük a 21. században a korszerű néprajzi múzeumoknak.

A Műhelyben Török László régész-nubiológus-akadémikus, Nagy Árpád Miklós, a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének és Németh György, az ELTE Ókortörténeti Tanszékének a vezetője beszélget egy az ókori varázsgemmák, mágikus papiruszok és átoktáblák legújabb kutatási eredményeiről tartott konferencia kapcsán; a Magyar Régész Szövetség elnöke azt a kiállítást mutatja be, amelyet a szakma túléléséért rendeztek az Országházban; hazai résztvevők számolnak be a régészetet segítő számítógépes programok felhasználásáról rendezett angliai konferencia előadásairól; megismerhetjük egy szlovák festő, Ernest Zmeták magyarországi kapcsolatait; és végül a szentesi múzeum igazgatója számol be intézménye elmúlt években elért új törekvéseiről és azok sikereiről – igaz, ez az írás ebben a pozícióban egyúttal a hattyúdala is, hiszen éppen lapzártánkkal egy időben a megyei múzeumi hálózat vezetője visszavonta a vezetői megbízását.

A Posztamensen ezúttal a Szépművészeti Múzeum idei sztárkiállítása, a Cézanne-tárlat áll: Geskó Judit kurátor azonban nemcsak az ilyen múzeumi ünnepekről, a nagyszabású kiállítás kulisszatitkairól, hanem a mindennapi múzeumi aprómunkáról is beszél. A Múzeumnegyedben először Keszthelyre, az idei egyik Év Múzeuma-díjas intézménybe, a Balatoni Múzeumba látogatunk el, utána megismerhetjük a százéves Ernst Múzeum múltját és jelenét (meg egy kicsit a jövőjét is), majd végül a sokéves huzavona után most ismét megnyílt amszterdami Stedelijk Múzeum régi épülete mellé emelt hatalmas új „fürdőkádat” mutatjuk be írásban és képben. A Múzeumőr rovat régi kiállításokat felidéző sorozatában most Beke László emlékezik a hazai avantgárd kialakulására és annak intézményi megjelenésére, megismerhetjük a Heves megyei múzeumi szervezet új vezetőjét, majd egy „bogaras” sikerkönyv két szerzője beszél a hazai természettudományos muzeológia örömeiről és bánatairól. A lapot a már ugyancsak megszokott nyolc oldalnyi angol nyelvű cikkösszefoglalók zárják, amelyek a külföldi olvasóknak is elviszik a hazai muzeológia hírét.

A MúzeumCafé új számában a cikkek mellett az illusztráció között is akad néhány különlegesség: az Ernst Múzeumot bemutató írás mellett a lap közöl egy eddig sehol tudományosan nem publikált, egy nemrégiben egy árverésen feltűnt, és onnan egy magángyűjteménybe került, 1910 körül készült felvételt Ernst Lajosról, amely kollekciója darabjai között örökítette meg a gyűjtőt. A mexikói múzeumok közül pedig egyet annak az Iwan Baannak a felvételeiből ismerhetünk meg, aki az idei Velencei Biennále egyik Arany Oroszlán-díjas projektjének az egyik közreműködője is volt.

A MúzeumCafé most megjelent 31. száma szokás szerint megvásárolható a kiemelt Relay és Inmedio újságos-üzletekben, illetve a nagyobb múzeumshopokban.

Forrás: Szépművészeti Múzeum

,