Műtárgymesék – fővárosi régészeti értékeink másképp

Szokatlan időszaki kiállítással jelentkezik ez év október közepétől az Aquincumi Múzeum.

A múzeum kutatói – régészei és restaurátorai – ez alkalommal ugyanis legkedvesebb tárgyaikat mutatják be. A múzeum több, mint 15 éve minden évben kiállítja a legfrissebb feltárásokból származó, legkülönlegesebb leleteket, illetve sok olyan tárgy is van, amelyek eddig a raktárakban lapultak, és funkciójukra, rendeltetésükre csak nemrég döbbentek rá a kutatók. Most ezekből kap válogatást a nagyközönség. A nem titkoltan szubjektívebb hangvételű kiállítással a munkatársak célja, hogy a régészetet közelebb hozza a látogatókhoz, személyes élményeken, tárgyakon keresztül.

A rendhagyó tárlaton a múzeum összesen 36 régésze és restaurátora mutatja be legkedvesebb leleteit, személyes hangvételű ismertetővel együtt. Ezekből nem csak az derül ki, miért ez a kutató kedvenc tárgya, hanem a lelet történetéről, lelő-körülményeiről is pontos képet kaphatnak a látogatók és bepillanthatnak a kulisszák mögé, bizonyítva egyúttal azt is, hogy a múzeumi munka nem valamiféle elefántcsonttoronyban végzett hobbi, hanem izgalmas, de türelmet igénylő, néha nagyon is kemény, értékteremtő és felelősségteljes feladat.

A kiállításban olyan különlegességek szerepelnek, mint egy római kori táblajáték, egy császári gyaloghintó-hordozó sírfelirata, utazó kocsi alkatrészei, római kori éjjeli edény, őskori olvasztókemence részei, vagy éppen egy több mint 5000 éves, cserélhető fejű szobrocska. A tárlatot számos rekonstrukciós rajz, a kutatók kedvenc tárgyaikkal együtt készült portréfotói és – az utánpótlásra is gondolva – gyermeksarok egészíti ki.

A kiállítás 2012. október 12-től 2013. szeptember 30-ig látogatható.

Forrás: www.aquincum.hu

,