Székelyföldi Eger-napok Hargita és Kovászna megyében

Eger város kultúráját és borait népszerűsítő Székelyföldi Eger-napokat rendeznek Hargita és Kovászna megye több városában október 8-14. között.

A sepsiszentgyörgyi magyar kulturális központ szervezésében a programsorozat rendezvényei székelyföldi városokban párhuzamosan zajlanak: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen. Eközben Harlekin Bábszínház két bábdarabot bemutat Kovásznán is – közölte a Balassi Intézet sajtó- és PR-irodája az MTI-vel.

Az egri napoknak mottót is választottak, Hamvas Béla A bor filozófiája című kötetéből: „Ha Egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni.”

A kulturális programokon fellép a Gárdonyi Géza Színház, a Harlekin Bábszínház, az Agria folyóirat, és bemutatják Bakos Zoltán fotóművésznek kimondottan erre az alkalomra készült (100-120 fotóból álló) Bor, kultúra, Eger… című fotókiállítását, amely a programsorozat nyitó eseménye. A kiállítás ugyanazon időpontban nyílik meg mind a négy városban.

A gasztronómiai-borászati programok keretében, a Bükki Gasztronómiai Szövetség szervezésében, október 8-án egri mesterszakácsokból, főszakácsokból és borászokból álló csapatok érkeznek a négy városba, és a programba bekapcsolódó (városonként 4-4) étteremben főznek a hét folyamán jellegzetes magyar ételekből összeállított menüsorokat, tartanak gasztronómiai előadásokat, illetve mutatják be a menühöz kapcsolt egri borokat.

Ezzel párhuzamosan bemutatják a közönségnek az egri és Eger környéki turisztikai lehetőségeket.

A programok záró rendezvényét Sepsiszentgyörgyön tartják, a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, kulturális programokkal ötvözött főzőverseny keretében, amelyen a négy székelyföldi város csapatai versenyeznek, és az egri mesterszakácsok alkotják a zsűrit.

Komoly szervezési és anyagi támogatást kap az intézet helyi szervezetektől intézményektől: Kovászna és Hargita megye önkormányzatától és városi önkormányzatoktól (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Kovászna), a helyi színházaktól, bábszínházaktól, irodalmi folyóiratoktól, egyesületektől, magánvállalkozóktól, a csíkszeredai magyar főkonzulátustól, a Magyar Turizmus Zrt.-től, valamint a helyi médiapartnerektől (napi-, hetilapok, tv-rádió, internetes hírportálok), és a magyar kormánytól is.

Továbbá anyagi támogatást felajánlott Heves Megye Önkormányzata is, illetve minden alkalommal szállást biztosított a fél éve a helyszínre járó fotóművésznek, Bakos Zoltánnak a fotókiállítás anyagának elkészítése alatt.

Forrás: MTI

,