Kiskakas Animációs Filmnapok csütörtöktől a Toldi Moziban

Francia, izraeli, orosz animációs iskolák Magyarországon még be nem mutatott, új szellemű, kísérletező filmjeit, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanulóinak legfrissebb diploma- és vizsgamunkáit láthatják az érdeklődők a csütörtöktől szombatig tartó ötödik Kiskakas Animációs Filmnapokon a budapesti Toldi Moziban.

Csütörtökön MOME Anim Premier 2012 címmel mutatják be az egyetem hallgatóinak diploma- és vizsgafilm-termését. A Kiskakas visszatérő műsorszámaként pénteken az Animation Sans Frontiéres (ASF, animáció határok nélkül) elnevezésű oktatási programban résztvevő négy európai animációs műhely legújabb munkáinak vetítésével folytatódik a filmes iskolák seregszemléje. Az ASF egyik iskolája, a párizsi Gobelins l’école de l’image best of válogatással külön is szerepel, külföldi kapcsolatokért felelős tanácsadója pedig előadásban mutatja be az intézmény történetét és animációs képzésüket.

Kiemelt vendégként bemutatkozik Oroszország néhány nagy animációs iskolája, fontosabb műhelye és stúdiója, valamint lesz válogatás az izraeli Bezalel művészeti akadémia animációs képzésén résztvevők anyagaiból is. A nap folyamán John Halas (Halász János) születésének 100. évfordulója alkalmából retrospektív vetítéssel tisztelegnek a rendező-grafikus előtt, továbbá a Daazo európai rövidfilmes portál és a közösségi alapú filmforgalmazással foglalkozó Magyarhangya csoport képviselői kerekasztal beszélgetés keretében vitatják meg a rövidfilmek online kultúrában betöltött szerepét.

Szombaton az ismételt vetítések mellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy viszonylag új média, a demoscene világába: a valós idejű, számítógépes animációs programokról dokumentumfilmet vetítenek és kerekasztal-beszélgetést is rendeznek a szervezők. A tavalyi nagy siker után idén újra lesz Filmkritika Live, amelyen a MOME diákfilmjeit élőben elemzik és kritizálják az ELTE filmszakos hallgatói. A háromnapos fesztivál záróeseménye a John Halashoz hasonlóan szintén 100 évvel ezelőtt született Macskássy Gyula munkásságának szentelt retrospektív vetítés lesz.

A Kiskakas fesztivál az első színes magyar rajzfilmről, A kiskakas gyémánt félkrajcárjáról kapta nevét és a kortárs animáció friss termésének, valamint a világ animációs iskoláinak bemutatását tűzte ki céljául.

Forrás: MTI

www.kiskakas.hu