Mindent a mesékről: Mesemúzeum Budapesten

Mesemúzeum és Meseműhely nyílik kedden Budapesten, ez az első olyan intézmény, amelynek a mese áll a középpontjában.

Az I. kerületi Döbrentei utca 15. szám alatt található, három egységből álló múzeumban egy állandó és egy időszaki kiállítás, valamint műhelyfoglalkozásoknak, színházi és bábelőadásoknak helyet adó fogadótér kapott helyet.

Az intézmény alapötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől származik, a 250 éves, barokk épületet a Budavári Önkormányzat biztosította és újította fel 2010-ben mintegy 220 millió forintból, a 200 négyzetméteres múzeum kialakítása 40 millió forintba került, az önkormányzat a felújításra a Városrehabilitációs Alapból nyert támogatást. A szakmai hátteret a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nyújtja.

A nagyközönség az új intézményt keddtől látogathatja, az ünnepélyes megnyitót szeptember 30-án, vasárnap tartották.

Az állandó kiállítás a Magyar tündérmese világa címet viseli, amelynek keretében a látogatók bejárhatják a mese útját, találkozhatnak a tündérmesék állandó szereplőivel, átvághatnak a sűrű, sötét erdőn, a próbák után pedig egy trónszék várja őket – ismertette a tárlatot a múzeumpedagógus. Az időszaki kiállításon a magyar mesegyűjtés első száz évét ismerhetik meg az érdeklődők.

A tervek szerint más intézményekkel közösen évente néhány nagyobb rendezvényt is fognak tartani, például mesefesztivált, könyv- és játékvásárt, vers- és mesemondó találkozót.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

,