Nemzetközi tárlattal kezdődött a Design Hét Budapest 2012

Tizenkét ország művészeinek több mint nyolcvan alkotását mutatja be az Élj lassabban! – Slow Design című nemzetközi kiállítás, amelynek megnyitójával elkezdődött a Design Hét Budapest 2012 rendezvénysorozat. 

(MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

Tizenkét ország művészeinek több mint nyolcvan alkotását mutatja be az Élj lassabban! – Slow Design című nemzetközi kiállítás, amelynek pénteki megnyitójával hivatalosan is elkezdődött a Design Hét Budapest 2012 rendezvénysorozat.

A fenntarthatóság jegyében alkotó lengyel, izraeli, finn, magyar, holland, svéd, brit és osztrák művészek, illetve közösségek munkáival ismerkedhetnek meg a látogatók a lassúság dizájnkultúrájának szentelt tárlaton a Design Terminál épületében. A nemzetközi díjat nyert alkotásokat is felvonultató kiállításon olajlámpás alakját idéző üvegkollekció, hímzett kárpitozással új életre keltett bödönök, textilipari hulladékból megálmodott pihenőszék, valamint fűrészpor és nejlonzacskó találkozásából született lámpaburák között barangolva merülhetnek el az érdeklődők a fesztivál jelmondatának is választott, Élj lassabban! felszólításon.

A dizájn olyan nagyipar, látványművészet, amelyben mi már, illetve még nagyhatalom vagyunk, és ez a státusz számunkra kitörési pontot is jelenthet; nem csupán a piaci erők, a bevétel és a pénz tekintetében, de abból a szempontból is, hogy itt megmutathatjuk, mi magyarok mennyire innovatívak, kreatívak vagyunk, és mennyire tudunk minőségi munkát alkotni, ha hagynak minket – mondta köszöntőjében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az idén kilencedik születésnapját ünneplő Design Hét díszvendége Finnország, egészen pontosan Fiskars Village. Ez a varázslatos finn művészfalu már akkor a „slow life” megvalósulása volt, amikor még maga a fogalom sem igazán létezett – hangzott el a tárlat megnyitóján. A lokális értékekre, helyi nyersanyagokra, hagyományokra, kézműves tudásra és a kis közösségek erejére alapozva, ez a délnyugat-finnországi falu a nagy világ számára is vonzó példává lépett elő az elmúlt két évtizedben.

Az érdeklődők a Design Terminál épületében látható kiállításon, egy pop-up étteremben és boltban, valamint különleges előadássorozat keretében ismerkedhetnek meg a mindössze 600 lelket számláló faluval – mondta el Halasi Fita Mária, a fesztivál kurátora. A Slow Design fogalma köré épülő fesztivál egyebek között nyitott stúdiókkal, gasztrokalandozásokkal, kiállításokkal és design túrákkal várja a lassú élvezetekre éhes látogatókat.
A budapesti kiállítást október 28-ig kereshetik fel az érdeklődők.

Forrás: MTI

,