Koncertek Budapesten a zene világnapján

Több koncertet is rendeznek a zene világnapja, október 1. alkalmából a hétvégén és hétfőn Budapesten.

Vasárnap a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Wesselényi utcai épületében kortárs zenei hangversenyt adnak. A koncert a Ligeti Györgyről elnevezett oktatási központ első „születésnapját” is köszönti. A műsorban közreműködik Kiss Péter és Lajkó István zongorán, Klenyán Csaba klarinéton, valamint a Trio Inception (Kiss Péter – zongora, Háry Péter – cselló és Szendrey Dániel – kürt) – közölte az intézmény koncertszervező irodájának munkatársa, Hintalan-Mondok Yvette az MTI-vel.

Az esten először Kodály Hívogatója hangzik el, majd Bartók Improvizációk magyar parasztdallamokra című műve szólal meg. A 20. századi klasszikusok után Jeney Zoltán Canone enigmaticóját, Ligeti György Musica Ricercatájából pedig hat tételt adnak elő. Ezt Ligeti egy másik műve, a Bűvészinas etűdje követi. A Zeneakadémia legendás tanára, Weiner Leó Balladája után Kurtág György Játékok című ciklusának részletei is elhangzanak. Fekete Gyula Pamut című kompozícióját követően Bartók Ostinatója zárja a hangversenyt, a mű klarinét átiratát a kiváló dzsesszzongorista és zeneszerző, Oláh Kálmán készítette.

A fiatal zongoraművész, Marczi Mariann hétfő esti koncertje a Fuga Budapesti Építészeti központban az építészet és a zene világnapját kapcsolja össze. Műsorának címe Víz-művek, az est Kodály Esik a városban című darabjával kezdődik, majd több vizes témájú Debussy-darab hangzik el, például a Vitorlák, az Aranyhalak és a Kertek az esőben. Jeney Zoltán és Hollós Máté egy-egy kompozíciója után Ravel Szökőkútját játssza Marczi Mariann. Liszt Legendák elnevezésű sorozatából a Paulai Szent Ferenc a hullámokon jár című darabbal fejeződik be a sokrétű program.

Balázs János, a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny harmadik helyezettje és az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar a zene világnapján az Óbudai Társaskörben lép fel. A társaskör a hangversenyt különdíjként ajánlotta fel a zongoraművésznek. Beethoven Patetikus és Chopin Holdfény szonátája után a lengyel zeneszerző korai, f-moll zongoraversenye szólal meg.

A nemrég alakult Új Magyar Kamarazenekar – hangversenymestere és alapítója Bánfalvi Béla – a Klebelsberg Kultúrkúriában Fenyvesi Andreával (hegedű) és Fejérvári Jánossal (brácsa) ad a zene világnapja előtt tisztelgő koncertet. Két Mozart-mű, az F-dúr divertimento és az Esz-dúr sinfonia concertante, valamint Csajkovszkij romantikus Firenzei emléke hallható.

Két eseményt is erre a napra időzített az MTA Bölcsésztudományi Kutatóközpontjának Zenetudományi Intézete: a Magyar Népzenei Antológia című DVD-ROM-ot Sebő Ferenc Kossuth-díjas népzenekutató, Richter Pál, a kiadvány főszerkesztője, az intézet megbízott igazgatója és Lelkes András, a FolkEurópa Kiadó igazgatója mutatja be hétfőn délelőtt, majd megnyílik a Hangszerek Magyarországon című hangszertörténeti kiállítás a Zenetörténeti Múzeumban.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsának határozata alapján, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére 1975 óta ünneplik meg világszerte a zene világnapját.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Forrás: MTI