World Press Photo 2012 a Néprajzi Múzeumban

A kiállítás bemutatja a pályázat kilenc kategóriájának legjobb képeit, köztük az Év fotójának választott felvételt.

A 2011-es év emlékezetes pillanatait megörökítő 167 képpel találkozhat a World Press Photo 2012 (WPP) legjobb felvételeit bemutató kiállítás közönsége szeptember 28. és október 28. között a Néprajzi Múzeumban. Ismét hatalmas anyagból válogatott a nemzetközi zsűri: a WPP 2012-es kiírására 124 országból több mint 101 ezer felvétel érkezett – hangoztatta a budapesti kiállítás csütörtöki sajtótájékoztatóján Révész Tamás szervező.
Fotó: Laerke Posselt (Forrás: World Press Photo)

Erik de Kruijf, a WPP projektmenedzsere elmondta, a kiállítás bemutatja a pályázat kilenc kategóriájának legjobb képeit, köztük az Év fotójának választott felvételt, Samuel Aranda jemeni fotóját. A spanyol fotográfus felvételén egy burkába öltözött anya tartja karjában a tüntetések során megsebesült fiát, a keresztény Pietá-ábrázolásokra erősen emlékeztető pózban.

A két leghangsúlyosabb téma az arab tavasz, illetve a japán cunami és atomkatasztrófa volt – jegyezte meg a WPP munkatársa. A francia Rémi Ochlik képein például a líbiai polgárháború eseményei követhetők nyomon az utcai és sivatagi harcoktól Moammer Kadhafi kivégzéséig. Megrázó eseményt idéz fel Niclas Hammarström (Svédország) sorozata is, amely Utöya szigetén készült Anders Breivik mészárlása után. Guillaume Herbaut (Franciaország) felvétele nem véres történést ábrázol, mégis vihart kavart, a fotón ugyanis egy félmeztelen ukrán nőjogi aktivista tűnik fel.

Mivel a kiállítás anyaga csak egyben mutatható be, a World Press Photo 2012 képei így több iszlám országban nem lesznek láthatók – közölte Erik de Kruijf.

Mint megjegyezte, a „kis történetek erejét” bizonyítja az argentin Alejandro Kirchuk sorozata, melyen a fotográfus saját nagyanyjának utolsó két évét követte nyomon. Az Alzheimer-kórban szenvedő asszonyt férje 65 évnyi házasság után szörnyű betegsége ellenére sem hagyta magára, és haláláig szeretettel és gondoskodással vette körül magatehetetlen párját.

Kepes András újságíró, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola dékánja a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az intézmény meghívására háromnapos mesterkurzust tart Budapesten Robert Pledge, a kortárs sajtófotózás ikonikus alakja október 17-19. között.

Forrás: MTI