Jubileum a Szegedi Kortárs Balettnél

Az emlékezés és a megújulás jegyében különleges produkciókkal, kiállításokkal, gyermekeknek szóló rendezvényekkel ünnepli alapításának huszonöt éves jubileumát a társulat. 

Az Imre Zoltán vezetésével létrejött társulat első bemutatóját 1987. szeptember 27-én láthatta a közönség a csongrádi megyeszékhelyen. Az együttes, amelyben az elmúlt negyed században kétszáz táncos dolgozott, 109 produkciót hozott létre. A hazai vendégszereplések mellett több mint száz külföldi városban lépett föl Mexikótól Kínáig.

A társulathoz folyamatosan csatlakozó fiatal táncosok mellett az állandó megújulás biztosítéka volt az is, hogy a darabok létrehozásában negyven koreográfus – közöttük több mint húsz külföldi – vett részt. A produkciók csaknem felét a társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője, Juronics Tamás álmodta színpadra.

A komolyzenei repertoárból többek között Csajkovszkij, Stravinsky, Bartók, Orff, Eötvös műveire készült táncszínházi darabok mellett zenei montázsokra komponált koreográfiák szerepelnek az együttes sokszínű műsorán. A produkciók között számos előadást élő zenekari kísérettel hallhatott a közönség. Ilyen lesz a jubileumi évad nyitó előadása is, a társulat legsikeresebb és legtöbbet játszott műve, a Carmina Burana, amelyet a Vaszy Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével mutatnak be szombaton a nagyszínházban.

Az évad első premierje október 26-án a Diótörő lesz. A Szegedi Kortárs Balett évek óta arra törekszik, hogy a következő generációval is megkedveltesse a táncszínházat. Ebbe a folyamatba illeszkedik a mesebalett bemutatója éppúgy, mint a Hattyúk tava gyermekváltozata – amelyet Budapesten játszanak -, és a beavató színházi produkciók és szegedi óvodákban, iskolákban tartott szakkörök, táncos foglalkozások is ezt a célt szolgálják.

Az évad második bemutatója a Stabat Mater lesz 2013 februárjában. A darabban egy saját és egy Imre Zoltán által készített koreográfia újragondolt változatát állítja majd színpadra Juronics Tamás.

A jubileumhoz több kiállítás is kapcsolódik, ezek közül kettőt már szerdától láthat a szegedi közönség: Dusha Béla fotóművész képeiből a szegedi Reök-palota előtti téren és az Árkád Szeged Bevásárlóközpontban nyílt tárlat.

Forrás: MTI