Felújították a Nyolcak-grafikákat

Elvégezték a Nyolcak festőcsoport által alkotott grafikák sürgős állagmegóvási munkálatait Sümegen – tájékoztatta a gyűjtemény kezelésérét felelős alpolgármester pénteken az MTI-t.

Kulcsár Ferenc elmondta, hogy a sümegi püspöki palotában kiállított 61 műalkotás újrakeretezése és szakszerű tárolásának megoldása 465 ezer forintba került. A költségek csaknem felét adományokból gyűjtötték össze és a sümegi önkormányzattól is kaptak támogatást. Mostantól teljesen megújult tárlat tekinthető meg a püspöki palotában – tette hozzá.

Kiemelte: a korábbi szakszerűtlen keretezési megoldásokat teljesen lecserélték, ezzel hosszú időre megoldották a majdnem 100 éves alkotások megóvását, hogy 20-30 év múlva is ilyen állapotban láthassa őket a közönség. Példaként említette, hogy régebben egyszerű rajzlappal paszpartuzták az értékes grafikákat és a keretezéskor sem jártak el a megfelelő gondossággal.

A paszpartu, azaz a kép körül elhelyezkedő karton feladata, hogy megakadályozza a közvetlen érintkezést az üveggel. A mindössze 1,6 milliméter vastagságú védőkarton megakadályozza, hogy az esetleges hőmérséklet-ingadozás következtében keletkező pára károsítsa a műalkotást – mondta, hozzátéve, hogy a képkereteknek és a hátlapoknak is savmentes anyagból kell készülniük.

A múlt század tízes-húszas éveiben született művek között megtalálhatók Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, és Tihanyi Lajos alkotásai.

A püspöki palotában további harminc olajkép található a Nyolcak művészcsoporttól és a múlt századelő magyar avantgárd csoport minden tagjától van alkotás Sümeg önkormányzatának tulajdonában.

Szólt arról is, hogy a jelentős értéket képviselő grafikákat rendszeresen kölcsönzik. Sümegről öt kép lesz látható szeptember végén a bécsi magyar kulturális intézetben. A közel nyolcvan lapot bemutató tárlaton Kernstok Károly négy aktját és Márffy Ödön Széken ülő női akt című alkotását mutatják be szeptember 26-tól az osztrák fővárosban.

Forrás: MTI