Évadnyitó TeARTrum Fesztivál az Andrássy úton

Az Európai mobilitási hét és az autómentes nap keretében megrendezett eseményen a színházak színes programokkal, előadás-részletekkel, koncertekkel várják a közönséget.

Az elmúlt néhány évben szezonkezdetkor már hagyománnyá vált a színházi fesztivál az Andrássy úton. Az idén is minden színházkedvelő találkozhat független társulatokkal, kőszínházakkal, és a fesztivál ideje alatt lehetősége lesz jegyek és bérletek vásárlására. Az eseményen több mint 50 fővárosi független és kőszínház mutatkozik be, a színpadokon pedig színes programokkal várják a látogatókat.

A szombaton befejeződő Európai mobilitási hét záró programja a szombati autómentes nap az Andrássy úton, amelyet pénteken 20 órától a vasárnap hajnali BKV-üzemkezdetig lezárnak a járműforgalom elől. Az esemény keretében megrendezett TeARTrum Fesztiválon az Andrássy úton – a Káldy Gyula utca és a Hajós utca közötti szakaszon – két színpadon várják színes programokkal a közönséget.

A FÜGE Produkció honlapján olvasható program szerint az Operánál felállított Funzine színpadon többek között a Kompánia Színházi Társulat, a József Attila Színház, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Vígszínház, a Közép-Európa Táncszínház, a Nemzeti Táncszínház, a Duna Táncműhely, a Duda Éva Társulat, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Színház és a Centrál Színház is várja a nézőket, akik az L1danceFest 2012 beharangozó akcióján és cirkuszszínházi produkción is részt vehetnek.

A Liszt Ferenc téri T-Systems Magyarország színpadon mások mellett a Picaro Társulat, az Aranyszamár Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a Cinka Panna Színház, a Holdvilág Kamaraszínház, a Momentán Társulat, Bácskai Juli Pszichoszínháza és az Újszínház szórakoztatja a közönséget. A Vígszínház Darvas-Hamvai-Varró A zöld kilences című új, Ascher Tamás rendezte előadásából ad ízelítőt: délután a nézők hallhatják Darvas Benedek zenéjét Varró Dániel dalszövegeivel, és találkozhatnak a színház művészeivel.

Az Újszínház esti, Négy húron pendülünk című műsorában a teátrum alkalmi zenekarának koncertje hallható (gitáron zenél és énekel Dörner György igazgató, a billentyűknél Papp Gyula zenei vezető, a doboknál Vass György játszik, a basszusgitár Varga Ádám szólaltatja meg). A Magyar Színház a Ruminihez kapcsolódó installációval várja a gyerekeket Horváth Illés társaságában, este pedig színészzenekaruk, a Harmadik Figyelmeztetés lép fel a fesztiválon. A színházi produkciók a környezetvédelem, fenntarthatóság és a Duna gondolatköréhez csatlakoznak.

A fővárosi színházak a két színpad mellett a közöttük húzódó színes pavilonsoron is megjelennek. A rendezvény látogatói a független színházi társulatok közül például a KoMával, a Maladypével és a Szkéné Színházzal is találkozhatnak, emellett jelen lesz több kőszínház is jegyárusító pavilonjaival, installációval, köztük a Katona József Színház és a Radnóti Miklós Színház.

Forrás: MTI

,