Indul a Budapesti Fesztiválzenekar kortárs sorozata

Három kiemelkedő kortárs zeneszerző, Eötvös Péter, Steve Reich és Ligeti György egy-egy művével indul az együttes új sorozata a Millenáris Teátrumban.

A program egyik darabja, Ligeti György Zongoraversenye nem sokkal később a zenekar fiataloknak szóló Éjféli koncertjén is elhangzik Fejérvári Zoltán előadásában, két barokk alkotás után.

New York, 2009. január 25.A Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet Fischer Iván vezényletével a New York-i Carnegie Hallban január 24-én este. A koncerttel megnyílt az Extremely Hungary című amerikai magyar kulturális évad.MTI Fotó: Hofer László

(Fotó: Hofer László)

„Nem hiszem, hogy vannak a világban olyan muzsikusok, akik ilyen rövid időkülönbséggel eljátszanák Ligeti nyolcvanas években komponált Zongoraversenyét” – részletezte az MTI-nek az est karmestere, Rácz Zoltán.

A mű bemutatóját 1988-ban, Bécsben tartották.

„A Budapesti Fesztiválzenekar úgy határozott, hogy az együttes keretén belül létrehoz egy kortárszenei ensemble-t, ahogy tavaly régizenére specializálódott csapat is szerveződött. A felkérést a nyitókoncertre kaptam Fischer Ivántól” – mondta Rácz Zoltán.

Hozzátette: háromféle programot állított össze. Fischer Ivánnak csupán egy kérése volt, hogy ne csak a hatvanas-hetvenes évekből való, hanem friss darab is legyen a műsorban.

„Úgy véltem, hogy Eötvös Oktettjét és Reich Double Sextetjét – mindkettő 2008-ban keletkezett – egy harminc évvel korábbi művel mint referencia darabbal állítom párba, ezért választottam Ligeti György Zongoraversenyét. Eötvös Karlheinz Stockhausen emlékére írta oktettjét” – tért ki rá Rácz Zoltán.

Az Amadinda Ütőegyüttes alapító vezetője felidézte, hogy Steve Reich a kettős szextettet egy chicagói zenekar felkérésére komponálta. A műért, amely két azonos összetételű (fuvola, klarinét, hegedű, cselló, vibrafon és zongora) szextettre íródott, 2009-ben Pulitzer-díjat kapott. A hangszer összeállítás nagyon érdekes – fűzte hozzá Rácz Zoltán -, előadhatja hat muzsikus úgy, hogy a másik szextett hangszalagról szólal meg.

A Millenárison tizenketten játsszák, amit Reich is élőbbnek tart. Ligeti Zongoraversenye az ensemble változatban hangzik el.

Forrás: MTI