Bodó Viktor drámája a Nyitrai Nemzetközi Színházfesztiválon

Az egyhetes rendezvény Közép-Európa egyik legfontosabb színházi fesztiválja, idén összesen 10 országból érkeznek társulatok 13 darabbal.

Bodó Viktor Anamnesis című darabját először mutatja be Szlovákiában a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság a pénteken kezdődő Nyitrai Nemzetközi Színházfesztiválon.

Budapest 2001.02.06.Bodó Viktor színész a 32. Magyar Filmszemlén.MTI Fotó: Sándor Katalin

Martina Vannayová, a fesztivál művészeti tanácsának tagja elmondta, hogy a magyar darabok mindig nagy sikert aratnak Nyitrán. „Sokan vannak a városban, akik értenek magyarul, számukra pedig ez nagyon pozitív és eredeti élmény. A szlovák közönség is közel érzi magához a magyar darabokat, hiszen a két nemzetet nagyon sok kulturális és társadalmi szál köti össze” – mondta el Martina Vannayová.

A város közönsége előtt nem idegen Schilling Árpád és a Krétakör vagy Pintér Béla rendező neve sem. Mindketten már többször is felléptek egy-egy produkcióval a fesztiválon.

Martina Vannayová hozzátette: annak különösen örülnek, hogy idén Bodó Viktort tudják fogadni, aki először jár Nyitrán. „A magyar rendező a hazáján kívül Ausztriában és Németországban is elismert, sőt, meghívást kapott a rangos berlini színházi találkozóra is” – magyarázta a művészeti tanács tagja.

A 21. évfolyamába lépő rendezvény idei témája a bűn és a bűntelenség.

Az összes előadás valamilyen módon a társadalom és az egyén bűnösségét vagy éppen bűntelenségét vizsgálja. A szervezők célja mindig eredetit és újat nyújtani, olyan rendezőket meghívni Nyitrára, akik elismert nevek a szakmában.

Idén a fesztiválon a nézők a magyar produkción kívül láthatják a Németországban élő argentin koreográfus, Constanza Macras Mindenre nyitottan című táncos előadását, amelyben a profi táncosokon kívül magyar, cseh és szlovák roma művészek is vendégszerepelnek. A darab a romák életét, sajátos kultúráját és identitását mutatja be a táncon és zenén keresztül.

A fesztivál vendége lesz továbbá Nagy-Britanniából Tim Etchells rendező és a Forced Entertainment társulat, Belgiumból Lisbeth Gruwez táncosnő és koreográfus, valamint a lengyel Marcin Liber is.

A bemutatókon kívül több mint 70 kísérőprogram várja a látogatókat, például közönségtalálkozók, gyereknek szóló előadások, filmvetítések.

Forrás: MTI,  MTI-fotó: Sándor Katalin

,