Kulturális örökség napjai – Programok Pest megyében

Gödöllő, 2012. augusztus 11.Érdeklődők a Gödöllői Királyi Kastély előtt a XI. Barokk kastélynapokon 2012. augusztus 11-én. 1751-ben Grassalkovich Antal gróf, a gödöllői kastély építtetője rendkívüli pompával és ünnepséggel fogadta az uralkodót, Mária Teréziát, erre emlékeznek a kétnapos rendezvénysorozaton.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szombaton megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a főváros központjában lévő megyeháza is.

A klasszicista épület több filmrendezőt megihlető díszudvarát, az egykori börtöncella és siralomház helyén kialakított kápolnát, valamint a megyei közgyűlés tanácskozásainak helyet adó dísztermet bárki megnézheti délelőtt 10-től óránkénti vezetéssel.

Gödöllőn szombaton és vasárnap is ingyenesen fogad látogatókat a kastélypark hatszögletű „királydombi pavilonja”, amelyben a honfoglalás kori vezérek és a magyar királyok arcképcsarnoka látható. Ipar- és képzőművészeti kiállítással készült a kétnapos fesztiválra a Gödöllői Iparművészeti Műhely alkotóháza. A szervezők szerint az épület impozáns, festői hangulatú kertjében is érdemes lesz elidőzni.

A Levendula Galériában igényes, míves alkotások (festmények, szobrok, kisplasztikák, textilek) között egy pohár teát is elfogyaszthatnak majd a művészetbarátok, míg a királyi kastély szomszédságában lévő testőrlaktanya másféle kikapcsolódást ígér.

A 18. században emelt barokk stílusú épület – amely a Grassalkovich-uradalom jószágigazgatói lakhelyeként szolgált, majd főtiszti és számtartói lakóház volt – kis csoportokban fogadja az érdeklődőket a hétvégén 13 és 15 óra között. Az ingatlan rossz állapota miatt a vezetéses túra résztvevői csak védősisakban léphetnek be.

Érden az ófaluban található minaretben és környékén tehetnek kiadós sétát helytörténész vezetésével a műemlékek iránt érdeklődők szombaton és vasárnap (a török torony a helyiek büszkesége, hiszen ezen kívül csak Egerben és Pécsett találni minaretet).

Gyömrőn egy ecseri magángyűjtő különleges rádiókiállítását nyitja meg szombaton a helyi polgármester a tájházban. A 30-60 éves, ma is működő készülékeket bemutató tárlat november végéig látogatható.

Nagykőrös a város hatvanesztendős kulturális központja születésnapi ünnepségével köti össze a kulturális örökség napjairól való megemlékezést. A hétvégi programok között egyebek mellett régiségvásár, szabadtéri képzőművészeti kiállítás, többféle előadás és közös kávézás is szerepel.

Forrás: MTI, Fotó: MTI: Máthé Zoltán

,