A Táncváltozásokkal indul az évad a Táncszínházban

2012. szeptember 20. 19.00 óra MÜPA Fesztivál Színház

Táncváltozások címen a Duna Művészegyüttes az elmúlt évek két kiemelkedő produkcióját mutatja be egy este. A Barocco Rustico és az Aranyág-mítosz alapját a mába átemelt népzene és néptánc alkotja, mindkét előadásban szerves egységet alkot az autentikus népi kultúra és a korszerű színpadi értelmezés. A „kettős” produkció alkotói és előadói nem a „holt” hagyományőrzésre, hanem az élő és megújulni képes tradíció továbbvitelére, átadására törekednek.

Barocco Rustico – A négy évszak
Vivaldi műve által ihletett előadásunk zenei anyagában A négy évszak és a barokk hatására formálódó erdélyi népzene fonódik össze. E parasztbarokknak is nevezett zenei stílust Vivaldi emelte be az udvari zenébe, ugyanakkor Fabio Biondi A négy évszak-interpretációja olyan nyers erőt, dinamikát és puritánságot áraszt, amely hangulatában és sodrásában a népzenéhez hasonlítható. Előadásunkban azonban nem csupán a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa, hanem múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák is elválaszthatatlan egységet alkotnak.

Zene: Antonio Vivaldi, Ökrös Csaba
Koreográfusok: Orza Calin, Juhász Zsolt
Díszlet – jelmez: Túri Erzsébet
Fény: Lendvai Károly
Rendező: Juhász Zsolt

– szünet –

arany2
Fotó: Dusa Gábor

Aranyág-mítosz
Az „aranyág” eredetileg mágikus erővel bírt, s csak a folyamatos küzdelem, az áldozat-hozatallal is terhes megújulni tudás volt képes birtokolni azt. Hasonlóképpen Bartók zenei világa vagy a népzenei hagyomány: nem önmaguktól örökéletűek, hanem tőlünk, általunk; a mi véges életünk táplálja az ő halhatatlanságukat. Ez azt jelenti, hogy újra és újra kérdezhetjük őket magunkról, s ha kellő alázattal, valódi elhivatottsággal tesszük, akkor itt és most is válaszolni fognak kérdéseinkre.

Zene: Bartók Béla, Gombai Tamás
Hegedűn közreműködik: Prohászka Ágnes és Czirer János
Koreográfusok: Mihályi Gábor, Farkas Zoltán „Batyu”, Juhász Zsolt
Díszlet – jelmez: Túri Erzsébet
Fény: Lendvai Károly
Rendező: Juhász Zsolt

Forrás: Táncélet.hu